30 september 2011: Marissa 23 jaar!!
Vorige week woensdag 28 september moesten Remco en ik in de vroegste vroegte opstaan om vervolgens met Tijs richting Lusaka te vertrekken. Na een 4 uur durende rit (waarvan ik het grootste gedeelte slapend op de achterbank heb doorgebracht) kwamen we aan in Lusaka. We checkten in bij ons hostel en gingen op pad. We gingen op zoek naar materiaal voor de twee scholen. Gelukkig is er in Lusaka redelijk wat schoolmateriaal te vinden. We hebben deze dag kleurboeken, activiteitenboeken, gekleurd krijt, twee grote wereldkaarten, woordenboeken, schriften, informatieve boeken, stiften, slagbal-materieel en tennisballen gekocht. We kunnen niet wachten om dit mee naar de schooltjes te nemen!!
Donderdag was het dan zover.. We gingen mijn ouders ophalen bij het vliegveld van Lusaka. Als allerlaatste kwamen ze de gate uitgelopen. Natuurlijk was ik hartstikke blij om ze na 6 weken weer te zien. We vertrokken met z’n vijven weer richting Mpongwe. In de avond kwamen we hier aan. Na een nachtje en twee dagen weg te zijn geweest was het leuk om Rick en Jordi weer te zien. We zijn dit immers niet meer gewend om elkaar zo lang niet te zien. We hebben wat gegeten en daarna buiten spelletjes gespeeld. Om 00.00 uur was het dan 30 september: mijn verjaardag! Ik werd blij verrast met een cadeautje van mijn hele familie wat mijn ouders hadden meegenomen. Rick had in de klas een filmpje opgenomen waarop alle kinderen (78 stuks!) ‘Happy Birthday to you, in de wei staat een koe’ voor mij zongen. Zo ontzettend lief dat hij dit geregeld had. Vervolgens moest ik met Remco meelopen, want hij had een film voor mij gemaakt waarin alle ervaringen, belevenissen en gevoelens van de afgelopen 6 weken naar voren kwamen. Op dit moment kwam bij mij de realisatie wat voor iets moois we tot nu toe al allemaal hebben meegemaakt, echt ongelooflijk. Dit zorgde natuurlijk ook even voor een moeilijk momentje; natuurlijk waren het traantjes van blijdschap. Daarna hebben we nog wat gedronken en rond 01.30 zijn we naar bed gegaan.
In de ochtend werd er rond 09.00 uur op onze slaapkamerdeur geklopt. Ik maakte de deur open en werd blij verrast door iedereen die daar met maskers, toeters, ballonnen, slingers en cadeautjes stonden. Een ‘lang zal ze leven’ uit volle borst maakte het plaatje compleet: ik voelde me echt een Jarige Job! Ze hadden een lekker ontbijt voor me klaargemaakt, waar we allemaal van gesmuld hebben. Na het ontbijt zijn we het dorpje ingegaan en hebben we over de markt gelopen, het ziekenhuis bekeken en zijn we naar de basisschool van Mpongwe geweest. Het was hartstikke gezellig!
Pap stelde voor om als diner zijn bekende pasta te maken; mijn favoriete kostje. Natuurlijk zei ik hier geen nee tegen! Na het avondeten zaten we weer met z’n allen onder de ‘insaka’ (een soort overdekt terrasje in de voortuin van het ‘guesthouse’) en hebben we gezellig spelletjes gespeeld.
Ik wil op deze manier nogmaals iedereen bedanken voor alle lieve berichtjes, brieven, kaartjes en telefoontjes die ik heb gehad. Het was een heel speciale 23e verjaardag die ik nooit meer zal vergeten. Je verjaart immers niet jaarlijks in Afrika!!
Liefs, Marissa
hoi marissa en de jongens
gefeliciteerd nog met je verjaardag, en ja wie kan dit zeggen m'n 23e vierde ik in Afrika !!! Super, en wat leuk dat je ouders erbij waren. Ik (vriendin van Ricks moeder) kreeg een smsje uit Afrika, ik was ook de 30e jarig en kreeg een smsje van Rick, zo leuk dat hij ook daar aan dacht. Ik geloof dat het moeilijk wordt voor jullie als straks weer iedereen thuis is, zo te lezen zijn jullie een hele hechte groep, en wat een geweldige verhalen steeds op deze site. En natuurlijk de prachtige foto's. Wij genieten mee. Gelukkig hoeven jullie voorlopig nog niet in te pakken, dus geniet nog van het volgens mij toch wel zeer mooie Afrika, groetjes de Janssen uit landgraaf
hallo allemaal
natuurlijk op de eerste plaats Marissa nog proficiat met je verjaardag wel een beetje laat maar je weet beter laat als nooit.fijn dat je ouders er ook bij zijn geweest
Je 23 zul je de rest van je leven zeker niet vergeten.
Vind wel dat jullie lekkere verjaardagskoek kunnen bakken.
Wij genieten van jullie verhalen, en foto's steeds weer iets nieuws en verrassend.
Ook fijn dat jullie die kinderen iets leren waardoor ze dadelijk weer een betere toekomst krijgen.
Ze zullen het zeker waarderen dat jullie ook materiaal voor hun kunnen kopen.
Hopenlijk maken jullie de komende weken ook nog mooie en leuke dingen mee, verheug me er weerop om ze te lezen.
Ben niet zo'n mailer dat laat ik aan de mensen over die dit leuker vinden, maar in gedachten zijn wij natuurlijk bij jullie.
gr Fam Martens
hoi marissa
wat leuk voor jullie en dan op zon manier je verjaardag kunnen vieren super toch een ding zeg ik geniet ervan meisje daar denk je je hele leven aan terug en dan die fotos helemaal te gek een dikke knuffel van pia
Alweer een leuke verjaardag achter de rug.En nu nog genieten van een paar daagjes vrij. Heel veel liefs voor jullie allen van jacquelinexxxxxxxxxxxxxxx doei.
Hoi Marissa, Jordy, Remco en Rick,
Marissa, ook nog van ons van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ook wij kijken regematig op deze site om de leuke verhalen te lezen en foto's te bekijken. Zo te zien hebben jullie een te gekke tijd daar in Afrika. En wat een ervaring doen jullie daar op. Als jullie thuis komen zullen jullie wel moeten acclimatiseren om aan het luxe leventje en het herfstweer te wennen. We wensen jullie nog een hele mooie en leerzame tijd toe. Blijf vooral doorgaan met het schrijven van de prachtige verhalen.
Groetjes aan jullie allemaal en ook aan Karel en Tiny
Hoi Marissa,
Wat een verjaardag,wordt al emotioneel als ik t lees.
Dat zul je echt nooi meer vergeten,en er vaak aan terug denken.En dan hoe jullie als groep gehecht zijn aan elkaar,en zeker aan de kids.
Maar genieten jullie maar,nog 5 weken.
Groetjes aan alle zambiaantjes,liefs Marian Cor doeiiiiiiiiiiiii
Wat een onvergetelijke verjaardag wat jullie ,jij en Jordi, daar hebben mogen meemaken.Zo zie je dat dat ook heel speciaal is om dat een keer in zambia te kunnen vieren.
Wij vinden het super leuk om jullie verhalen te lezen ,en dan tussen de regels door te lezen dat jullie het met zijn vieren zo goed kunnen vinden.
Ik weet zeker dat jullie dat levendje daar heel erg zullen gaan missen,en ook de kinderen ,maar wij missen jullie ook heel erg ,en ik verheug me ook heel erg op 10 November als ik jullie weer in mijn armen kan sluiten.
Maar zover is het nog niet ,geniet nog van de komende vijf weken !!!
Een hele dikkkkke knuffffffel voor jullie 4tjes ,
xxxxxxxxxxxxxxxxDiana
Wat een verhalen. Hebben de laatste 2 achter elkaar gelezen. Geweldig om dat zo te lezen, het is ook prima verhaalt. Jullie zijn nu al over de helft heen,en zin de laatste weken vlug voorbij. Geniet er nog maar goed van. Nu kan het nog.De foto's waren ook geweldig. Nog een mooie tijd, wenst jullie viertjes,
Oma en Opa Temmink. Doeiiiiiiiiiiiiii
Eindelijk heb ik de verhalen gevonden van de Nederlanders die nu het Guesthouse en Mpongwe onveilig maken. Zelf ben ik van februari tot augustus in Ndola en Mpongwe geweest. Via mijn Zambiaanse vrienden hoorde ik dat er een invasie aan Nederlanders was....dus ik ben eens gaan zoeken en nu heb ik jullie gevonden!
Erg leuk om jullie verhalen te lezen, vooral omdat ik er zelf ook ben geweest. Ik blijf jullie dan ook zeker volgen! De groetjes aan Tijs en Tine!