zambia.reismee.nl

Een maand voorbij!

Inmiddels zitten wij alweer een maand in Zambia. Eerst twee geweldige weken vakantie, waarbij wij veel van de mooie natuur, de dieren en de geweldige bezienswaardigheden hebben mogen zien. Daarnaast de verschillende zenuwslopende activiteiten die wij hebben doorstaan en gelukkig ook allemaal hebben overleefd. Verder hebben wij er inmiddels ook al twee werkweken opzitten. Twee weken vol met indrukken, belevenissen en ervaringen. Vooraf is ons duidelijk aangegeven dat wij alles eerst eens goed op ons moesten laten inwerken. Dit hebben wij dan ook gedaan. De verschillen met Nederland zijn enorm en hierdoor moet je eerst even acclimatiseren. Inmiddels weten wij hoe de dagelijkse gang van zaken in zijn werk zit en kunnen wij beginnen met onze vooraf gestelde doelen.

Tijdens de eerste weken op stage is er veel op ons afgekomen. Dit is in eerder geschreven verslagen al herhaaldelijk aangegeven. Allereerst de klaslokalen die bijna uit elkaar vallen en de beschikbaarheid over geen enkele materialen. Hier hadden wij ons van tevoren op ingesteld, waardoor dit goed te verwerken was. Als voorbeeld een leuk verhaal; Terwijl ik les aan het geven was, vloog er plotseling een grote terror-wesp in ons lokaal naar binnen. Op het moment dat ik op het bord aan het schrijven was, ging dit lieve beestje vlak boven mij zitten. Remco zag deze gelegenheid als een grote kans en kwam met een boek erop af gestormd. Hij sloeg tegen het beestje, waarbij hij ook de muur raakte. De muur begon te trillen, stenen begonnen te bewegen en daarnaast kwam er ook nog een stofwolk op ons af. Het beestje vloog vervolgens rustig weg en wij bleven achter als twee ‘stofmeesters'. De kinderen kwamen natuurlijk niet bij van het lachen en echt ongelijk kan ik ze ook niet geven. Het moeilijkste gegeven is het Engelse niveau van de kinderen. De veronderstelling vooraf, wat ons ook is aangegeven, was dat de kinderen beschikten over een goede Engelse taalkennis. Echter was dit bij verre na niet het geval. De kinderen krijgen namelijk voornamelijk les in de lokaal gesproken taal; het Bemba. Aan het begin waren wij dan ook erg zoekende. Veel uitleggen door middel van tekeningen en je handen en voeten op alle mogelijke manier gebruiken. De communicatie verliep moeizaam, maar dit kwam ook door het feit dat de kinderen enigszins ‘bang' voor ons waren. Plotseling twee blanke leerkrachten voor de klas, het zou je maar overkomen... Echter zijn wij niet bij de pakken neer gaan zitten en zijn wij begonnen bij het begin. Remco en ik hebben in onze klas gewerkt met verschillende thema's. Zo hebben wij de kinderen het alfabet, de kleuren, de betekenis van de verschillende schoolspullen en de verschillende groenten en fruit aangeleerd. Een opvallend gegeven hierbij is dat de kinderen de betekenis niet wisten van: ‘pear, grapes and cucumber'. Dit geeft het Engelse niveau van de kinderen toch wel een beetje aan... Verder zitten we toch wel een beetje les te geven op kleuterniveau. Van het liedje ‘hoofd, schouders, knie en teen' tot het spelen van winkeltje. De kinderen vinden het geweldig en leren er ook nog eens heel veel van. Dit is uiteraard toch wel het belangrijkste. Doordat we starten bij het begin, verloopt het lesgeven steeds makkelijker. De kinderen raken aan ons gewend en durven ook steeds meer Engels te praten. Dit was eerst helemaal niet het geval. Een erg fijne gedachte!!

De interesse voor ons als blanke blijft daarnaast nog helemaal aanwezig. Tijdens de verschillende lessen staan de kinderen dan ook door het raam te kijken om een glip van ons op te vangen. Op zich is dit geen probleem, tot afgelopen donderdag. Terwijl ik les aan het geven was, stonden er twee kinderen van een andere klas telkens dingen te schreeuwen. Zowel naar mij als naar de kinderen in mijn klas. Naar mijn idee had het te maken met mijn blanke huidskleur. Dit kon ik zien aan de verschillende bewegingen die de twee kinderen maakten. Toen ik de kinderen naar mij toe riep, renden zij voortdurend weg. Om dit probleem op te lossen ben ik dan ook naar de Senior Teacher gegaan. Ik heb hem gevraagd of hij de kinderen voor mij kon roepen. Hij heeft meer gezag in de school dan ik en naar hem zullen de kinderen dan ook eerder luisteren. Samen met hem liep ik de klas van de twee jongens in en daar gebeurde iets wat ik nooit meer zal vergeten. De jongens werden naar voren geroepen en werden geslagen met een dikke stok. Op een begeven moment brak deze dikke stok zelfs in tweeën. Dit gaf de kracht van de klappen wel aan. Vervolgens kregen zij nog een klap met de vlakke hand. Een klap van enorme kracht, die ik nog nooit eerder had gezien. Ik stond aan de grond genageld en voelde me enorm schuldig en verantwoordelijk voor deze gebeurtenis. Het gezicht van de kinderen op dat moment zal ik nooit meer vergeten. Aangeslagen ben ik teruggekeerd naar het klaslokaal, waar Remco op me stond te wachten. Hij had de klappen duidelijk kunnen horen en was er ook van geschrokken. Ik heb me vervolgens even teruggetrokken op de WC om alles op een rijtje te kunnen zetten. Hier in Zambia zijn lijfstraffen nog altijd de normaalste zaak van de wereld. Ook al zijn ze verboden volgens de wet, ze worden nog altijd gegeven. Voor de kinderen hier is de gedachte van een lijfstraf hetzelfde, als dat je in Nederland een kind laat nablijven. Voor ons is dat heel moeilijk te begrijpen. Toen ik op een begeven moment tot rust ben gekomen, ben ik teruggekeerd naar de klas. Samen met Remco heb ik over het voorval gesproken en we hebben gekeken hoe wij dit in de toekomst zouden kunnen voorkomen. Nadat de dag voorbij was, zijn wij snel naar huis gegaan. Hier hebben wij er met z'n vieren over gesproken. Erg fijn om je verhaal te kunnen delen en dat iedereen een luisterend oor bied.

In de avond hebben wij, om het weekend in te luiden, een film gekeken. Met z'n vieren lagen we in een tweepersoonsbed onder het genot van een zak chips, een flesje 7-up en....... De kersjes van de Haribo!!!! Deze had ik vanuit Nederland meegenomen en bewaard voor een moment wanneer wij deze echt nodig hadden. Nou dit was dus het moment.

Op de vrijdag hadden wij eerst individuele gesprekken met onze begeleider Tijs. Samen met hem hebben wij over ons verblijf en de stage gesproken. Daarnaast ook gereflecteerd op bijzondere gebeurtenissen. Een hele fijne manier van begeleiden! Na deze individuele gesprekken zijn wij naar Luanshya geweest voor onze wekelijkse boodschappen. Normaal duurt een ritje ongeveer een uur, nou vandaag duurde het twee uur en een kwartier. De reden: de motor was oververhit en wij moesten om het half uur stoppen. Daarnaast reed hij niet harder dan 50 km/h. Nadat wij een overheerlijke pizza hebben gegeten (we hebben ons helemaal volgepropt, aangezien we het zonde vonden om het te laten liggen) en de verschillende boodschappen hadden gedaan, zijn wij voor een busje gaan zoeken. Officieel kunnen er 12 mensen in het busje, normaal gesproken zitten er 18 mensen in het busje, maar nu zaten er 25 mensen in het busje!! Wij moesten ons er letterlijk inproppen. (het was al donker en dan kan je beter niet meer reizen) Dat wij er nog in moesten passen, dat was op zich al een probleem.... Echter moesten onze boodschappen ook nog mee. Zeg maar gerust: twee grote plasticzakken, twee grote waterflessen, vier voetballen voor op stage, 4 kleine zakjes en daarnaast onze eigen tassen volgepropt met spullen... Nou we zaten helemaal opgepropt in het busje. De eieren in onze neus, de voetballen onder onze oksels, onze tassen op de tenen en overal lag wel iets. Als je ons op dat moment had gezien, was je denk ik niet meer bij gekomen. Althans wij niet..... Aangekomen in het guesthouse hebben wij Jordy en Leonie ontmoet. Zij zijn vandaag aangekomen en komen hier een half jaar vrijwilligerswerk doen. Samen met hen, Tijs en Tine hebben wij nog hints gedaan. Hilarisch.... Vooral het boek: De Konijnenkeuteltjesfabriek.

Op de zaterdag hebben wij niet veel bijzonders gedaan. In het opblaasbare zwembadje gelegen en lekker gelezen. In de avond had de jeugdgroep een welkomstfeestje georganiseerd. Gelukkig zijn wij inmiddels al twee weken hier.. Wel leuk dat ze dit organiseren uiteraard! We hebben lekker samen gegeten, gedronken en gedanst. Tijdens deze avond kregen wij te horen dat veel negers vinden dat wij blanken naar lijken ruiken. Een erg groot compliment dus...

Als laatste is het aan mij de eer om het totale opgehaalde sponsorgeld bekend te maken. De teller is uiteindelijk komen te staan op........................

€5.165,72!!!

Een geweldig bedrag waar wij al onze sponsoren en begunstigers nogmaals voor willen bedanken. Inmiddels hebben wij al verschillende materialen van dit geld gekocht. Denk hierbij aan kleurpotloden, papier, stickers, pennenbakjes, verf, voetballen en wasco. Dit is uiteraard een klein begin. De scholen beschikken helemaal niet over deze materialen, waardoor deze hard nodig zijn.

Daarnaast zijn wij nog in gesprek met de verschillende scholen, vandaar dat wij hier nog niet eerder iets over hebben laten weten. Op de Chipese Basic School, de stageschool van Rick en Marissa, willen wij een schoolgebouw gaan afmaken. Hiervoor moet de school nog een bepaald aantal stenen kopen. Daarnaast lopen er ook nog projecten rondom een muurschildering en een ‘ABC-schildering'. Zodra hier meer over bekend is, laten wij jullie dit uiteraard gelijk weten!

Tot slot willen wij de mensen bedanken die ons extra fotoruimte hebben aangeboden! Inmiddels beschikken wij voor de komende tijd over voldoende fotoruimte!! Jammer genoeg is de internetverbinding hier niet erg snel. Wij zitten immers in Afrika! Hierdoor is het heel lastig om foto's op te laden en op de site te zetten. Wij doen ons best om er zoveel mogelijk foto's op te zetten, maar het blijft lastig en elke keer hopen dat het werkt.

Echter is het begin van ons sponsorproject in ieder geval gemaakt. We zijn hier nog lang niet klaar en houden jullie op de hoogte. Tot een volgend bericht!

Groetjes Jordi & de rest.

p.s. Broertje, nogmaalsgefeliciteerd met je verjaardag!! ;)

Marian Cor

Hallo Zambiaantjes,

Wat weer een mooi, en ontroerend verhaal.Jordy als jullie schrijven, zie je het bijna voor je.Dus wil zeggen,wat moet dat allemaal zijn voor het zelf mee temaken.Krijgen jullie het wel allemaal verwerkt,maar daarom kunnen jullie er gelukkig samen over praten.We zijn echt trots op jullie,om dit voor die kinderen te doen.Petje af,dat doet niet iedereen jullie na.

Verheugen ons al weer op het volgende verhaal.
Wens jullie weer veel succes verder, en veel wijsheid,

Veel groetjes liefs voor jullie allemaal xxxx

Diana

Hoi hoi , ieder verhaal vind ik leuk om te lezen, net als dit verhaal Jordi. Maar het is de eerste keer dat ik een traantje heb moeten laten, ik voelde bijna wat jij gevoeld moet hebben op dat moment dat de meester de leerling sloeg. Maar dat kan alleen maar als je het zelf meemaakt, gelukkig hebben wij die tijd hier in Nederland achter ons , en zal dat hier niet meer gebeuren!
Hoe jullie elkaar dan opvangen en later dan samen op bed tv gaan kijken met een lekkere zak Lays,en dan het moment van de kersjes , dat deed me heel veel!!!
Daarom voor jou een heeeeeeeeeeele
dikke knuffel!!!
Voor morgen weer een leuke stage dag voor jullie viertjes.
Vond leuk dat ik jullie vanmiddag alle vier gezien heb via skyp en dat Rick mij een rondleiding heeft gegeven door jullie guesthouse en buiten bij het zwembad!!
Dikke kus voor jullie viertjes , ben heel trots op jullie!!!!!
X Diana

Jenna

Wat een verhaal alweer. Heel leuk om te lezen. Dat stukje over die straf sloeg in als een bom. Als lezer vond ik dit al hartverscheurend, maar als je dit voor je ogen ziet gebeuren dan kan ik me voorstellen dat je het even niet meer weet. Ik hoop dat jullie hier verandering in kunnen brengen, al is het maar een beetje.

Fijn dat jullie al wat sponsergeld hebben kunnen gebruiken. Die school afbouwen zou ook heel fijn zijn.

Veel succes de komende 2 weken.

Lilian Crutzen

Ik ben net terug van de voetbalwedstrijd en daarna de 3e helft in de kantine. Even gekeken of er een nieuw bericht van jullie is en jawel hoor, gelukkig weer een mooi verhaal van jou Jordi. Wat zul je geschrokken en kapot zijn geweest na die vreselijke lijfstraf.
Gelukkig dat jullie zien dat de kinderen aan jullie wennen, dat is toch zeker 't bewijs hoe goed jullie bezig zijn!!
Jullie ruiken naar lijken? Hahahahahaha!!! Op tijd laten weten als jullie zeep en/of douchegel op is hè?!
Ik wens jullie een succesvolle, mooie week!

Hopelijk tot gauw, lieve groetjes,

Lilian

Jose

Hallo Zambia, hier een berichtje uit Landgraaf, jullie krijgen 12 punten, super wat jullie allemaal doen voor de kinderen!! Wat de straf betreft, ik kan me voorstellen dat Jordi helemaal overstuur was, verschrikkelijk!! En in het busje, ik moest er wel hartelijk om lachen, ik zag het allemaal voor me, al die boodschappen, ballen enz en jullie allemaal op elkaar, grappig!! en al dat stof in de klas, zal ik toch maar vragen of SBS6 de laatste weekjes komt filmen, dan heeft Nederland er een nieuwe soap bij!!

Een hele dikke knuffel voor jullie alle vier!!!!!

pffffffffffffffffffffffffff wat een verhalen
ga zo door heel mooi geschreven
groetjes en een dikke knuffel van pia x

Jacqueline

Hallo lieverds, alweer een mooi verhaal. Lieve jordi ik kan me voorstellen dat je dit verschrikkelijk vond.[kindervriend] hoe die jongens geslagen werden . [komt allemaal goed ] Marvin vond het helemaal te gek die superleuke grote kaart van jullie.[ hij was ook erg leuk, en jij ziet er erg goed op uit tussen al die snoepjes. Alle familie en vrienden op marvin's verjaardag vonden hem superleuk en bedankt voor het belletje heel veel lieve groetjes aan iedereen dikke kus xxx van Jacqueline, raymond, marvin en essi doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Henk Acampo

Een echte schrijver is opgestaan!
Het lijkt wel een boek dat ik aan het lezen ben! Jullie maken zoveel mee dat er andere personen terug komen dan die wat vertrokken zijn. Maar dat is goed. En dat enorme bedrag aan sponsorgeld is echt geweldig.
Ga zo door! 12 december is de infomarkt voor nieuwe avonturiers. Betere ambassadeurs kunnen we ons niet wensen.
Go zo door en blijf schrijven!

Henk

Cindi

Wow! Wat is het weer geweldig om jullie verhalen te lezen :) Echt mooi, ontroerende, maar vooral ook hilarische verhalen!

Tegen Rick en Jordi wil ik nog even zeggen: Jongens, we hebben jullie gemist op het kamp! Maar volgend jaar gaan we met z'n allen naar de feestavond. (dat hebben we alvast besloten :D haha)

xxxx Cindi

Ouders leonie en jordi en Linda

wat leuk om jullie verhalen te lezen en de fotos te zien. Onze kinderen zijn nu ook in Mpongwe en jullie hebben hen al met een feestje welkom geheten. Zo krijgen we een nog completer beeld van het leven daar! Veel succes!

Marleen en Jack

Jordi & friends indrukwekkend om jullie verhalen te lezen.
Jordi we willen je morgen een fijne en prettige verjaardag toewensen,

groetjes vanuit Amstenrade

Hans en Gertie

Jordi, Hieperdepiep hoera
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag,een hele leuke dag toegewenst vanuit Voelender.

We zijn weer benieuwd naar jullie belevenissen van deze week, de verhalen zijn geweldig.

Groetjes aan iedereen

Hans, Irma, Kjell en Ivar

Er is er een jarig vandaag en dat ben jij.

Jordy een hele leuke verjaardag vandaag. Het zal een dag worden om nooit te vergeten.

Groetjes uit Voerendaal

Fieny en Nico

Jordy
Op deze dag sta ik even stil,om dat ik jou het allerbeste wensen wil . Hiep Hiep Hoera.
Met je 20 ste verjaardag.

Groetjes uit Heerlen

Kitty & Johan

Hallo Jordi,
Proficiat met je 20 ste verjaardag. 20 jaar en nog heel jong. Een hele mooie dag toegewenst,en geniet er maar van. aak er maar een mooie dag van.
Het was heel fijn om je stem weer eens te horen aan de telefoon. Blijf gezond en veel plezier verder. Doe de groeten ook aan Rick,Marissa, en Remco.
van Oma en Opa ,Hoensbroek.

yvonne

Hey Jordi,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!
Een hele fijne dag,en natuurlijk nog veel (leer) plezier met de kids!!!
We zijn weer benieuwd naar jullie volgend verhaal.
Dikke knuffel ook voor Rick, groetjes Jo Yvonne Choelle.

Ingrid en Raimond

Hoi Jordi, proficiat met je verjaardag. We wensen je een leuke dag! Prachtige reisverhalen!!
Veel liefs van Ingrid en Raimond en de kids

Jacqueline

Lieve 20 jarige jordi . Ik had je vanmorgen al aan de telefoon . maar hier nog een berichtje van je moeder die je zeker op jou 20 ste verjaardag moet missen . als je terug bent doen wij dit zeker nog eens over.nog een hele fijne dag met rick,marissa, en remco die je vanmorgen al hadden verrast met een lekker ontbijtje op bed met alle toebehoren heel veel liefs , en een dikke kus van essi, marvin, raymond, jacqueline tot sms skype of bels lieverd. xxx groetjes aan de andere.

Marjo en Jo

Hallo Jordi van harte gefeliciteerd met je 20 ste verjaardag. Ik hoop dat je een mooie dag hebt of gehad hebt. Niet iedereen kan zeggen dat hij zijn 20 ste verjaardag in Mpongwe heeft gevierd. Dit is toch geweldig.

Heel veel groetjes en een kusje voor Remco

Diana

Hallo Jordi, hopenlijk heb je een onvergetelijke dag gehad!!
Heeft de pletskeskoek goed gesmaakt en heb je een leuk feest gehad.
Fijn om je stem nog eens te horen vanmorgen aan de telefoon! Morgen ook een leuke dag en tot gauw.
Dikke knuffel Diana

Sanne Theeuwen

Wat een heftig verhaal!! Ben er ook even stil van! Gelukkig hebben jullie elkaar!

Nog erg veel plezier en succes de komende weken!!

Kitty & Johan

Hallo alle vier,
Wat een prachtig verhaal,en twee series foto's,geweldig mooi.Fantastich hoe jullie het allemaal doen en voor elkaar krijn.En hoe jullie met die kinderen omgaan.En als wij zien op de foto's, hoe die mensen leven,dan hebben wij het toch goed hé.Jordi het was fijn je te horen aan de telefoon, en bedankt voor de mooie kaart van jou en Rick. Nog even volhouden. Vele groeten aan jullie alle vier en blijf gezond. OMA & OPA Hoensbroek.