Week 3 in Mpongwe
Op maandag begon dan weer onze derde stageweek. Aangezien Rick en ik al vaak genoeg lui waren geweest, besloten we vandaag weer eens te gaan fietsen. Op het moment dat ik naar Rick riep: ‘We hebben vandaag een lekker tempo erop, he?’, vloog zijn ketting eraf en moesten we stoppen. Na wat gemopper en gebrabbel legde hij de ketting weer erop en konden we verder. We kwamen op school aan en Mr.Changongo (onze mentor) was er vandaag weer eens niet. We hebben de dag dus weer zelf gedraaid. Gelukkig verliep dit verder goed. In de pauze besloten we om eens een wandelingetje rondom de school te maken. We kwamen in een klein dorpje terecht, waar we het ‘echte’ Afrikaanse leven zagen: hutjes, pruttelende pannetjes op steenkool en vooral hele lieve en open mensen. We vroegen een lieve mevrouw of we haar huisje eens van binnen mochten bekijken; dit vond zij geen probleem. Rick en ik volgden haar het hutje in en zagen nu eens echt hoe de mensen hier leven. Dit was echt mooi om te zien. Er was niet veel; een matrasje, wat servies, enkele doeken en een kastje. Maar jeetje, wat straalden deze mensen geluk uit.. Dit vonden wij heel bijzonder!
Na de stage wilden we graag weer even een ‘duik’ in het zwembad nemen, maar helaas was het water geel gekleurd. We besloten dus om het badje maar helemaal leeg te laten en schoon te schrobben. Helaas werkt de tuinslang hier maar heel langzaam, dus vandaag zat zwemmen er niet meer in. Om 17.00 uur was het dan tijd voor onze Bemba-les. Om het een beetje gezellig te maken, zette ik wat cake op tafel en maakte ik koffie en thee. Helaas was er om 18.00 uur nog altijd geen Brian (onze Bemba-leraar) te bekennen. Jordi begon dus maar alvast met koken: de gekookte aardappeltjes, salade en gehaktballetjes gingen er goed in! Na het avondeten hebben we op onze kamer de film ‘Terug naar de kust’ gekeken, onder het genot van een hapje en een drankje.
Dinsdag was voor ons een vrije dag, omdat vandaag de verkiezingen waren. We hadden in de vroegste vroegte een hoop drukte verwacht, maar juist vandaag werd ik eens NIET wakker van klepperende mensen en hun jengelende gsm’etjes, heerlijk! We hadden niet heel veel te doen vandaag, dus we hebben voor de verandering weer eens lekker aan het zwembad gelegen. In de avond heeft Remco m.b.v. Tijs alle eetbare stukken van de kip verzameld, schoongemaakt en bereid. Dat was nog een heel karwei. Het was voor ons allemaal de eerste keer dat we een kip van begin tot eind hebben meegemaakt, maar het smaakte gelukkig erg goed!
Woensdag zijn we weer naar school gelift en eenmaal aangekomen bleek dat onze school (Chipese) een behoorlijk rommeltje was geworden na de verkiezingen. De school was namelijk als stembureau gebruikt en dit was goed te zien. Samen met de leerlingen hielden we een grote schoonmaak en alles werd weer op de plek gezet. Rond 7.45 ontving Rick een sms’je van Jordi: op hun stageschool (Kabumba) waren geen leerkrachten komen opdagen en er waren in totaal zo’n 15 leerlingen schoolbreed aanwezig. Ze besloten nog even te wachten, maar toen er om 8.00 een leerkracht kwam mededelen dat er vandaag geen school was konden ze weer terug naar huis keren. Een relaxed dagje voor de twee heren dus. Toen Rick en ik terug kwamen van stage, waren Remco en Jordi lekker aan het genieten van het zonnetje. Rick heeft als avondeten heerlijke pasta klaargemaakt (al zijn tweede gerecht hier in Afrika J), met hulp van mijn receptje. Woensdagavond was ik supermoe en ben ik dus al om 20.00 in diepe slaap gevallen. De heren hebben buiten nog in hun spannende boeken gelezen.
Donderdagochtend was het goed opstaan na zo’n lange nachtrust. Op stage had ik een gesprek met de directeur en de ‘head teacher’ over het sponsorgeld. Het is de bedoeling dat hij voor maandag een soort begroting zou maken van alles wat er nodig zou zijn om het gebouwtje te renoveren. Ook heeft Mr.Kalima gevraagd of hij komende week een ‘PTA-meeting’ kon regelen, een bijeenkomst met ouders en leerkrachten. Dan kunnen we alles regelen m.b.t. het sponsorgeld. Dit vond hij gelukkig geen probleem. Toen dit gesprek afgelopen was, kwam Tijs met de GCMF-jeep aangereden; hij kwam enkele lessen van Rick en mij observeren. Deze verliepen goed. Toen we thuiskwamen bleek dat Remco en Jordi weer naar huis waren gekomen, omdat er dus blijkbaar weer geen school was. De ouders hielden de kinderen thuis, i.v.m. angst voor gevaar op straat vanwege de verkiezingen. De uitslag was nog altijd niet bekend. We kregen van Tijs en Tine te horen dat er al enkele relletjes in Luanshya en Ndola (de twee steden hier in de buurt) waren geweest, waarbij enkele voertuigen en winkels in brand waren gestoken. Dat was wel even schrikken! Vanavond was het mijn beurt om te koken; ik maakte aardappelpuree, stukjes bief en erwten met worteltjes. Ondanks het overmatig gebruik van het peperpotje smaakte het toch nog goed. Na het avondeten hebben we met z’n viertjes buiten gezeten en met een glaasje rosé- wijn de joelfeestact voor komend jaar bedacht. Het weekend werd erg gezellig ingeluid.
Vrijdag zouden we eigenlijk naar Ndola gaan, maar omdat er daar nogal wat relletjes waren uitgebroken was het verstandiger om er niet heen te gaan. We werden wakker van luid gejuich en gezang. Het bleek dat de verkiezingsuitslag bekend was en de aanhangers van winnaar Michael Sata lieten van zich horen. Rick en Jordi gingen aan de slag met de ‘pletskeskoek’ en Remco en ik troffen de nodige voorbereidingen voor Jordi’s verjaardag. In de avond keken we weer gezellig een filmpje en zijn we weer even flink geschrokken (ja, WE) van een behoorlijk harige spin die buiten voor onze deur liep. Na de film zijn we buiten gaan zitten bij Tijs, Tine, Leonie en Jordi (de twee Nederlandse vrijwilligers) en hebben we een gezellige avond gehad. Even voor 00.00 uur telden we af en werd Jordi’s verjaardag ingeluid met een heel lief Afrika-filmpje wat Remco namens ons 3 had gemaakt. We feliciteerden onze nieuwe twintiger en rond 02.00 uur rolden we ons bed in.
Omdat vrijdag Jordi’s verjaardag was, zal hij zijn eigen verjaardagverhaaltje inclusief het weekend z.s.m. op de website plaatsen!
Liefs, Marissa en de drie mannen
Weer een heerlijk verhaal om te lezen!
Ik ben benieuwd naar het verhaal van Jordi's verjaardag :)
Ps. Kan het niet laten om geen berichtje achter te laten :P
Nou zeg, weer een hele leuke week gehad begrijp ik, met o.a die verkeizingen daar, leraren die niet komen opdagenen ouders die hun kinderen thuis houden. Wen er maar niet aan, want dat is hier toch wel even wat anders. Jordi, nog van harte gefeliciteerd.
Nog veel plezier met z'n allen.
Lieve groetjes. Hans en Gertie
Jippie weer een nieuw verhaal,gauw naar de computer om het te lezen en met veel plezier gelezen!!
Ben altijd zo benieuwd wat jullie allemaal meemaken en stel me dan voor hoe jullie dat allemaal ervaren,al is dat dan wel moeilijk voor ons hier in alle weelde!
Wat is het toch een heel ander wereldje waar jullie nu leven ,maar wel een hele aparte ervaring.
Nog een paar nachtjes slapen en dan zie jij je ouders weer Marissa ,dat is natuurlijk heel erg fijn voor je.
Dan kan jij samen met hun je verjaardag vieren.Gezellig!!!
Ben ook zeer benieuwd naar het verhaal van Jordi zijn verjaardag,verheug me er op.
Hele dikke knuffel ,XXXXXDiana
Wat een bombarie met die verkiezingen! Wanneer ze hier zijn merk je er niet veel van! Wat ik het grappigst vind aan jullie verhalen is het eten , lekker hollands hihi! Veel succes met het overleggen van het doel van het sponsorgeld! XxX
Wederom een leuk verhaal, met genot heb ik het weer gelezen, leg de gemaakt filmpjes maar in de kluis!! Jordi nogmaals Gefeliciteerd, leuk dat de traditie bij een verjaardag met de toeters en de bellen bij Fam. Sierdal mee is gegaan naar ZAMBIA!!
Groetjes, XXXX uit een zonnig Landgraaf
Hoi marissa. We wensen je een hele mooie verjaardag .tot ziens
Hoi lieverds,fijn marissa dat je weer een leuk verhaal hebt geschreven. ( erg genoten hiervan) nog een paar daagjes en dan ben jij jarig ( hieperdepiep hoera) en je ouders zijn dan in aantocht (geweldig) dan hebben jullie een week vrij (heerlijk toch)Ik hoop dat er maandag wel school is (leraren aanwezig zijn(jullie zijn tenminste paraat) ben trots op jullie! jordi ik kijk erg uit naar het weekendverhaal.Heel veel liefs van essi, marvin,raymond,en jacqueline. Dikke kus.
Hallo Remco en vrienden(in)
Gelukkig weer een verhaal. Ja na die verkiezingen weet je maar nooit in die landen hoe dat daar afloopt. Maar we lezen dat jullie weer druk bezig zijn geweest met van alles. Leuk dat jullie de verjaardag van Jordi zo goed gevierd hebben. Dus nu die van Marissa. Dus saai hebben jullie het daarniet. Wat leuk dat jullie het gezellig hebben met die vrijwilligers van Belgie en Zeeland. Ik hoop dat jullie de week weer goed invullen.
Groeten en een knuffel voor jullie allen.
Marjo en Jo
Hooooiiiii sjaaaaaatttt'ies'! (hihi)
Oooooh, wat missen wij jullie! Zeker bij het lezen van deze fantastische verhalen en het zien van de prachtige foto's. Hier in Limboland gaat alles goed, de zomer is eindelijk van start gegaan, haha. Geniet en wij verheugen ons op jullie terugkomst!!!
Hele dikke kussen van ons drietjes!
Wat maken jullie allemaal leuke en spannende dingen mee!
Enorme ervaringen doen jullie daar op!
Ik wil niet weten hoe bruin jullie ondertussen al zijn XD
Geniet ervan en ben al benieuwd naar de komende verhalen!!!
Kus voor jullie alle vier!
Oja;) Wanneer jullie terug zijn (jordi en rick) moeten we jullie snel bijkletsen over het kamp!!!
We hebben jullie gemist, maar ondanks dat toch een heeeeeeeel geslaagd kamp gehad;)
Tot snel!!!
Hallo Zambiaantjes,
Weer een mooi verhaal van Marissa,je ziet het weer voor je.En hoe de mensen daar leven,en toch zo gelukkig zijn.Wat knap van Rick,al de tweede keer gekookt?Zijn benieuwd naar het verhaal van Jordy zijn verjaardag,en zeker hoe de platskeskoek smaakte.En nu is Marissa bijna jarig,en dat samen met haar ouders.Marissa geniet er maar van,krijg jij ook platskeskoek?
Nou we wensen jullie weer veel wijsheid voor de komende tijd.
Groetjes voor jullie,en veel liefs xxxxx Marian Cor
Hey Marissa en de jongens :)
Wat een geweldige verhalen! Haha echt leuk dat jullie al die dieren een naam geven, ik moet er elke keer hard om lachen :) Ook leuk om te horen wat jullie zoal eten daar, dat vroeg ik me wel af, hoe het eten daar zou zijn! Maar zo te horen staat er regelmatig gewoon redelijk Hollandse kost op tafel :)
Geniet er nog van daar en ik blijf jullie volgen!
Groetjes Anke (en Robbert :)
Hallo leeve sjat van oma.
Even laten weten dat ook wij een fijne vakantie hadden.Ja steeds kijk en lees ik jullie ervaringen en zie dat jullie steeds nieuwe verrassingen tegen komen.Het zijn ook geweldige ervaringen die je nooit meer zult meemaken.En de fotos zijn zo mooi.Nog even en dan je verjaardagsjat ,wat zal je blij zijn als Papa en Mama dan ook aanwezig zijn.maar in gedachten ben ik ook bij je.Straks komt Mama nog even naar mij om afscheid te nemen,ze heeft het erg druk om alles te regelen voor de reis.Nog 43 dagen en dan zijn jullie weer op vaderlandse bodem,dus dat is aftellen geblazen. Maaaaaaaar ik blijf jullie volgen tot d laatste dag. Heel veel liefs en een dikke knuffel Oma Boetie.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Hallo jullie viertjes,
Iedere dag kijken we spannend of er weer een nieuw verhaal te lezen is. Heel erg leuk om te volgen hoe jullie stagetijd verloopt. Wat een armoede, kun je zien hoe goed wij het hebben.
De zambiaanse kids zijn toch zo enig. Hele leuke foto's en Rick "goed kleurtje heb je " !!!!
Heel veel plezier met jullie viertjes, KUS Yvonne
Weer 'n super verhaal Marissa en mooie foto's van jou en de drie mannen!
Ik ben ontzettend nieuwsgierig en ongeduldig wat betreft 't volgende verhaal, dus..............
Jordi! Jordi! Jordi! Jordi!
Lieve groetjes, Lilian
Hallo Remco en Marissa Rick en Jordi.
Marissa van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag en de groetjes voor je ouders. Ik hoop dat je ook een mooie dag hebt net als Jordi heeft gehad. Remco ik hoop dat jullie een goede reis hebben gehad.
Heel veel groetjes aan iedereen daar bij jullie van Jo en Marjo
Hallo Rick, Jordi,Marissa en Remco, Wat een leuke verrassing!!! Een kaart van jullie uit Zambia . Dank jullie wel. We volgen jullie en vinden het geweldig dat jullie je in dit grote avontuur hebben gestort. We twijfelen.er niet aan dat jullie heel veel betekenen voor de kinderen daar. Geweldig!! Heel veel lieve groeten uit het koude Nederland, Jose en Ley